7 ponturi despre memorie

memorie

Nu rareori persoane care au apelat la biroul de traduceri din Craiova si-au manifestat o admiratie imbibata cu regret fata de traducatorii nostri autorizati din Craiova: Ce va invidiez pe voi, astia, care stiti si sunteti capabili sa folositi o limba straina; eu n-as putea sa memorez atatea cuvinte si reguli.

Aceasta invocare repetata a memoriei ca principal impediment in invatarea unui limbi straine i-a facut pe traducatorii nostri din Craiova sa isi bata capul pentru a va oferi o lista cu ponturi despre cum sa va utilizati si sa va intariti acest proces cognitiv.

1. Concentrati-va asupra a ce aveti de studiat/ de facut. Chiar daca nu sunt cele mai interesante sau ilustrative materiale, daca le acordati atentie, memoria va selecta si va inmagazina ce e bun si util pentru voi.

2. Stabiliti-va programe fixe pentru a invata; ca si in cazul meselor luate la ore fixe, cand stomacul stie ca urmeaza sa intre in functiune, asa si creierul se seteaza automat pe retinut in perioadele cand stie ca exact asta i se va cere. Traducatorii nostri de germana din Craiova stiu mai bine decat oricine cum e cu presiunea timpului, dar tot recomanda sa va gasiti un pic si pentru exercitii de memorie.

3. Ca tot a venit vorba de analogii cu mesele, nu incercati sa memorati prea mult deodata. Cate putin, dar bine si (vezi mai sus) regulat.

4. Dictionarul este doar o conventie; cuvintele nu exista independente intr-o limba, ci in legatura cu toate celelalte. Jucati-va cu cuvintele, faceti asociatii, indiferent de cat sunt de nastrusnice, ba chiar cat mai nastrusnice cu putinta, pentru ca imaginele inedite care vor lua astfel nastere se vor lipi si mai temeinic de memoria voastra (traducatorii nostri de limbi rare din Craiova depun marturie in privinta aceasta).

5. Cantati listele de cuvintele pe care le invatati; muzica are un impact emotional mai mare decat o procedeele mnemotehnice obisnuite, va adanceste mai mult in procesul de memorare si, nu in ultimul rand, e mai distractiva. Traducatorii nostri de engleza din Craiova au un exemplu preferat: The Sound of Music.

6. Invatati-i pe altii; nu incurajam diletantismul, dar sarcina de a explica si spune altora ce tu insuti ai retinut si priceput mobilizeaza resurse nebanuite ale intelectului. Vorba proverbului: ce stii este ce ti-a ramas in minte dupa ce ai uitat totul.

7. Gasiti-va cele mai bune metode de memorare; incercati, exersati, experimentati, bagati de seama ce anume va ajuta sa memorati si tineti-va de acea metoda, indiferent care ar fi.

Spor la memorat!

Sursa imagine: www.learnforeignlanguageonline.com

Daca aveti nevoie de noi, ne gasiti la 0761 431 2550723 678 986andrinacraciun@gmail.com.

One thought on “7 ponturi despre memorie

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.