Sa simplificam legaleza

Legaleza

Una dintre marile incercari ale profesiei de traducator (iar traducatorii nostri autorizati din Craiova pot depune marturie in privinta asta) este un document juridic. La biroul nostru de traduceri autorizate din Craiova avem foarte multe contracte de tradus (in special in engleza) si ne-am confruntat cu dubla provocare: expresii juridice in engleza vs. echivalentul lor in romana (si viceversa).

Aceasta presupune o excelenta cunoastere atat a sistemului juridic si economic din Romania, dar si particularitatile si deosebirile care survin datorita legislatiei din Anglia sau alte tari. Traducatorii nostri de engleza din Craiova stapanesc fara probleme aceste aspecte, dar tot au intampinat cu interes propunerea unui vorbitor de pe site-ul www.ted.com, Alan Siegel, a carui idee de baza este sa simplificam legaleza, termen usor peiorativ care desemneaza limbajul juridic care are darul sa turmenteze pe orice cetatean de rand, indiferent de cat de bine pregatit si documentat.

In opinia sa, ziua cea mai nefasta a oricarui american este cand primeste plicul de la Fisc si parcurge pagini intregi de casute pline de cifre si mentiuni. Siegel se aventureaza sa afirme ca nu suma de plata este motivul pentru care fruntile se umplu de sudoare, ci puzderia de prevederi si termeni care insotesc documentul. Alan Siegel merge mai departe in conturarea acestui cadru, afirmand ca intreaga lume sufera de o veritabila epidemie de legaleza, iar frica de procese in care s-ar putea pierde bani grei ii face pe reprezentantii marilor companii sa redacteze contracte cat mai stufoase, cu drepturi si obligatii descrise exhaustiv. Iar de la marile companii la masa de cetateni nu e decat un pas, iar epidemia se extinde permanent.

Venind din domeniul publicitatii, Alan Siegel cunoaste foarte in amanunt mecanismele prin care oamenilor li se transmit mesaje simple si usor de inteles, care intretin comunicarea, nu o imbacsesc, asa ca s-a hotarat sa le aplice si in domeniul documentelor oficiale. Toti membrii biroului nostru de traduceri rapide din Craiova sunt siguri ca s-a lovit de reticenta autoritatilor ca de un zid, insa perseverenta e totodeauna rasplatita, astfel ca, in prezent, isi poate prezenta doua proiecte care au fost adoptate si implementate de institutii si companii private: un formular de la IRS (institutia aceea de care americanii se tem mai rau decat de Godzilla si care l-a trimis la inchisoare pana si pe Al Capone) si un contract pentru un card de credit, lipsit de toate clauzele de-o schioapa pe care, sa fim sinceri, le citesc 0.1% din populatie.

Traducatorii autorizati din Craiova s-au gandit la 1001 piedici in fata unui asemenea proces de transformare, dar au fost de acord ca daca trendul va prinde, vor fi printre primii care il vor adopta, pentru a oferi clientilor traduceri de calitate in Craiova, indiferent de cat de incurcata este legaleza in care sunt redactate.

Sursa imagine: www.blog.stackoverflow.com

Daca aveti nevoie de noi, ne gasiti la 0761 431 2550723 678 986andrinacraciun@gmail.com.

One thought on “Sa simplificam legaleza

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.