Alfabetul Braille

LouisBraille

La biroul de traduceri autorizate din Craiova, unul dintre colegii de la traduceri germana din Craiova a venit cu idee sa discutam si despre un alfabet aparte, care a schimbat enorm in bine viata multor persoane care, din pacate, nu au sau si-au pierdut vederea.

Este vorba de alfabetul Braille, care, de aproape doua sute de ani, este un instrument nepretuit de cunoastere si integrare pentru nevazatori.

Expertii in traduceri franceza din Craiova au fost de parere sa incepem cu prezentarea aceluia care a creat acest alfabet si care i-a dat si numele: Louis Braille.

Louis Braille (1809-1852) s-a nascut in Franta, la Coupvray, un orasel situat la este de Paris. Tatal sau era pielar, iar micului Louis ii placea sa isi petreaca vremea in atelierul tatalui sau. Cand avea trei ani, incercand sa faca o gaura intr-o bucata de piele cu un obiect ascutit, a apasat prea tare si acesta i-a sarit intr-unul dintre ochi. Infectia care a urmat s-a extins si la celalalt si, pana la varsta de cinci ani, Braille si-a pierdut vederea cu totul.

Membrii centrului de traduceri rapide din Craiova sunt tot timpul impresionati cand ajung in acest punct al povestii lui Louis Braille. Cel mai mult ii misca devotamentul cu care familia l-a crescut si eforturile pe care le-au depus pentru ca el sa poata avea cea mai buna educatia, chiar si in lipsa vederii.

La varsta de zece ani, a fost admis la o scoala superioara din Paris, care, fara a fi foarte dezvoltata, oferea unele posibilitati de educatie nevazatorilor. Tanarul Braille s-a impus rapid multumita capacitatilor sale intelectuale si a ajuns chiar cadru didactic. Tot aici a intrat pentru prima data in contact cu o forma de alfabet pentru persoanele fara vedere, numita alfabetul Hauy.

Alfabetul care ii poarta astazi numele n-a fost o inventie spontana. Braille l-a dezvoltat incepand din 1821 si pana in 1824, pe baza unui sistem de comunicare militara nocturna, inventat de capitanul Chales Barbier. Din pacate, consevatorismul contemporanilor a facut ca alfabetul sau sa nu fie adoptat decat dupa moartea sa (survenita in 1852, ca urmare a unei forme agravate de tuberculoza). In a doua jumatate a secolului al XIX-lea, sistemul Braille s-a raspandit in Europa, iar in prima jumatate a secolului al XX-lea a fost adoptat si in SUA.

Alfabetul Braille consta din caractere numite celule, care contin mici puncte in relief. Numarul si aranjamentul acestor puncte variaza de la o litera la alta. Traducatorii autorizati din Craiova atrag atentia ca alfabetul originar inventat de Braille nu este acelasi peste tot in lume, deoarece a fost nevoie sa fie adaptat pentru specificul si sunetele fiecarei limbi care il foloseste. De exemplu, in engleza, Braille are trei nivele de codare: gradul 1, o transcriere litera cu litera pentru alfabetizarea de baza; gradul 2, abrevieri si contractii; gradul 3, diverse semne stenografice personale si standardizate.

Dezvoltarea simtului tactil este esentiala pentru stapanirea citirii lucrarilor redactate cu alfabetul Braille. De regula, se folosesc degetele aratatoare ale ambelor maini, recomandandu-se ca, dupa ce un rand a fost terminat cu degetul drept, urmatorul sa inceapa cu degetul stang, pentru a asigura fluenta citirii.

Exista opinii potrivit carora, in prezent, datorita evolutiei sale, sistemul Braille nu mai este un alfabet propriu-zis, ci un sistem de codificare de sine statator.

Sursa imagine: www.wikipedia.org

Daca aveti nevoie de noi, ne gasiti la 0761 431 2550723 678 986/andrinacraciun@gmail.com.

2 thoughts on “Alfabetul Braille

  1. […] unor sisteme de scriere destinate unor persoane cu nevoi speciale; acum ceva timp am vorbit despre alfabetul Braille, iar acum va vom spune despre […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.