Limba vorbita de basci

basque-language

La biroul de traduceri autorizate din Craiova nu se ferim de niciun subiect sensibil, daca acesta are vreo cat de mica legatura cu universul limbilor de pe glob. O astfel de preocupare a traducatorilor autorizati din Craiova s-a referit la limba bascilor din Pirinei.

Cine sunt acesti basci? Geografic vorbind, se poate spune despre ei ca ar fi locuitorii zonei de la capatul vestic al muntilor Pirinei pana la Golful Biscay, cu filiere pana in nordul Spaniei si sud-vestul Frantei (expertul in traduceri franceza Craiova ne-a mentionat ca numele actualei regiuni a Gasconiei – patria lui d’Artagnan – vine la basci). In limba bascilor,  aceasta regiune se numeste Euskal Herria. Ca origine etnica, parerea care domina este ca bascii reprezinta o populatie pre-indo-europeana, iar aceasta opinie este fundamentata, asa cum au concluzionat membrii biroului de traduceri Craiova, chiar pe originea si structura limbii pe care o vorbesc.

Istoria tarii bascilor a fost profund marcata de pozitionarea intre doua mari puteri, la care s-a adaugat, pentru o vreme, lupta impotriva dominatiei arabe din Peninsula Iberica (dupa cum ne-a prezentat-o colega de la traduceri spaniola Craiova). In perioada dictaturii lui Franco, tendintele autonomiste ale regiunii bascilor au fost inabusite pentru ca, in prezent, unii membrii ai comunitatii basce sa revendice o autonomie tot mai pronuntata, uneori recurgand si la violenta.

Limba basca (denumita Euskara de catre locuitorii zonei din Pirinei) este vorbita de aproximativ 660 000 de oameni din Spania si Franta. Este una dintre limbile asa-zis izolate (limbi pentru care nu s-a putut demonstra in mod peremptoriu vreo legatura genealogica fata de familii mai mari de limbi). Prima sa mentiune dateaza din antichitate, cand apare cu nume de aquitana, gasindu-se pe inscriptii romane din sudul Frantei.

Ca limba distincta, basca apare pentru prima data in texte religioase in secolul al XI-lea, iar prima carte publicata in basca dateaza din 1545, constand dintr-o culegere de poezii intitulata Linguae Vasconum Primitiae, sub ingrijirea lui Bernard Detchepare.

Timp de secole, basca nu a avut o ortografie standard si a fost redactata cu ajutorul alfabetului latin, la care s-au adaugat diverse caractere specifice ei. In 1964 Academia Regala pentru Limba Basca a promulgat o noua ortografie standardizata, care s-a impus treptat.

Sursa imagine: www.rvcampingeurope.com

Daca aveti nevoie de noi, ne gasiti la 0761 431 2550723 678 986/andrinacraciun@gmail.com.

2 thoughts on “Limba vorbita de basci

  1. […] interesul starnit de chestiunea limbii izolate a bascilor, membrii centrului de traduceri Craiova s-au indreptat spre o alta zona a Globului unde se gaseste […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.