Cum sa citesti rapid?

Speed reading1

Munca pe care o desfasoara colaboratorii centrului de traduceri rapide din Craiova presupune un volum considerabil de documente de citit, iar un ritm normal de desfasurare a acestei activitati nu ar corespunde termenelor-limita (uneori inumane, dar nu ne plangem) pe care traducatorii din Craiova le au de efectuat. Nu putine au fost persoanele care i-au intrebat pe traducatorii specializati din Craiova cum reusesc acest lucru, iar acestia s-au gandit sa va puna la dispozitie cateva ponturi despre citirea rapida.

1. Cronometrati-va timpul actual de citire – luati o carte, parcurgeti cateva pagini la viteza normala si apoi consultati cronometrul. Acest prim pas este important, pentru ca stiti de unde porniti cu imbunatatirea activitatii de citire; un traducator certificat de engleza din Craiova a precizat ca exista si teste online, nu trebuie decat sa introduceti “reading speed test” intr-un motor de cautare si veti gasi suficiente variante.

2. Eliminati orice sursa de distragere – stim, unii adora sa asculte muzica in timp ce citesc, dar un spatiu linistit, fara zgomot de fond sau pericol de bruiere dintr-o parte sau alta este un mediu mai adecvat pentru citirea rapida.

3. Adjustati viteza de citire la tipul de material lecturat – colaboratorii centrului de traduceri urgente din Craiova sunt de acord ca a citi un articol de ziar necesita un anume nivel de concentrare, in timp ce o lucrare stiintifica sau un tratat de filosofie unul diferit si, evident, mai ridicat.

4. Stabiliti-va un scop precis al lecturii – in stransa legatura cu ideea anterioara este si aceea de a avea un obiectiv clar al activitatii de lectura: citim pentru placere sau pentru informare? Daca este informare, este una de ansamblu sau cautam un detaliu anume?

5. Separati “graul de neghina” – aceasta frumoasa metafora este foarte sugestiva pentru ca ii permite celui care citeste sa treaca rapid peste pasajele mai putin importante. Cum ajungeti sa distingeti intre ele? Simplu, survolati intregul capitol cu privirea (asa-zisul “skimming”) si gandirea intuitiva va va spune ce merita citit si ce nu.

6. Nu va intoarceti asupra pasajelor deja citite – uneori, acest lucru este necesar pentru o mai buna intelegere, dar pentru a va antrena citirea rapida, antrenati-va si sa mergeti inainte, doar inainte cu lectura.

7. Nu verbalizati ce cititi – unele persoane au obiceiul sa murmure ceea ce citesc, iar aceasta scade din viteza de citire, deoarece, asa cum spunea colegul cel hatru de la traduceri complete Craiova, mintea bate limba.

8. Urmariti cu degetul ce cititi – a lasa mana sa curga pe pagina sau a urma un rand cu degetul sunt metode foarte bune de a ghida ochii si mintea si de a evita intoarcerile la pasaje anterioare, dar si de a asigura o intelegere mai apasata a sensurilor.

9. Cititi grupuri de cuvinte – suntem invatati sa citim cuvintele in mod separat, dar intelesurile dintr-o fraza sau bucata de text sunt date de asocieri ale acestora, asa ca este mai productiv sa trecem la a le parcurge cu totul.

10. Cititi, cititi, cititi!

Sursa imagine: www.tristarkarate.com.

Daca aveti nevoie de noi, ne gasiti la 0761 431 2550723 678 986/andrinacraciun@gmail.com.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.