Metode de traducere

translation-methods

O intrebare foarte inspirata adresata traducatorilor de germana din Craiova s-a referit la  abordarea pe care o au fata de activitatea de traducere. Mai precis, intrebarea a sunat astfel: Ceea ce faceti voi e o metoda universala pe care o aplica orice persoana din lume care efectueaza o traducere? Colaboratorii biroului de traduceri germana Craiova au mentionat ca “metoda” este un cuvant foarte inspirat ales, pentru ca exact aceasta caracterizeaza diferentele dintre abordarile din activitatea de traducere.

Drept urmare, traducatorii autorizati de germana din Craiova s-au hotarat sa prezinte principalele metode de traducere:

Traducerea cuvant cu cuvant – ordinea cuvintelor din limba sursa este pastrata intocmai, iar cuvintele sunt traduse cu cele mai utilizate sensuri; aceasta metoda este utilizata fie pentru a descompune si descifra cum functioneaza limba din care se traduce, fie ca faza initiala de traducere a unui text dificil.

Traducerea literala – este foarte asemanatoare cu metoda cuvant cu cuvant, in special in privinta traducerii cuvintelor si a ordinii lor, una dintre diferente aparand in cazul constructiilor gramaticale, care sunt traduse prin cel mai apropiat echivalent din limba tinta.

Traducerea fidela – isi propune sa redea sensurile din limba sursa, adaptandu-le structurilor lexicale ale limbii tinta si sa pastreze intentiile autorului din limba sursa.

Traducerea semantica – este asemanatoare cu traducerea fidela, dar ia mai mult in calcul valoarea estetica a textului sursa, astfel incat in textul tinta sa nu apara nepotriviri de sunete, repetitii sau ambiguitati.

Traducerea comunicativa – isi propune sa redea sensurile in acelasi tip de context precum in limba sursa, astfel incat atat continutul, cat si limba utilizata sa fie inteligibile pentru receptor.

Traducerea idiomatica – reproduce mesajul textului tinta, dar utilizeaza expresii idiomatice si locutiuni din limba tinta, pentru a apropia mesajul de specificul receptorilor.

Traducerea libera – reproduce continuturile si formele independent de cele din limba sursa; nu rareori, textul din limba tinta difera ca dimensiuni de cel din limba sursa.

Traducerea adaptata – este cea mai libera forma de traducere, utilizata indeosebi pentru literatura sau poezie; motivele si teme culturale din limba sursa sunt convertite in unele adaptate limbii tinta.

Sursa imagine: www.kln.ac.lk.

Daca aveti nevoie de noi, ne gasiti la 0761 431 2550723 678 986/andrinacraciun@gmail.com.

2 thoughts on “Metode de traducere

  1. […] discutat despre metode de traducere, despre abordari in aceasta activitate, dar, asa cum era de asteptat, a venit intrebarea […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.