Tamila si povestea ei

tamil

Unul dintre traducatorii de engleza din Craiova a venit de curand la birou foarte entuziasmat de o carte intitulata The White Tiger, scrisa de Aravind Adiga si castigatoare de Booker Prize. Incantarea sa provenea de la modul sugestiv cum este infatisata societatea Indiei contemporane, dincolo de cifrele care indica progresul economic al tarii sub-continent. Dintr-un intr-alta, colaboratorii de la firma de traduceri autorizate engleza Craiova au aflat ca personajul principal al cartii s-a stabilit in sudul Indiei, asa ca s-au documentat care sunt limbile principale din aceasta zona. Si asa au ajuns la povestea tamilei.

Tamila face parte din familia limbilor dravidiene si este vorbita de populatia tamila din sudul Indiei si nord-estul insului Sri Lanka. Beneficiaza de statut oficial in statele indiene Tamil Nadu, Puducherry si Andaman si Insulele Nicobar. Tamila mai este limba oficiala in Sri Lanka si Singapore si limba de educatie in Malaiezia. In 2004, tamila a fost declarata de catre guvernul Indiei drept o limba clasica.

Tamila se distinge prin faptul ca este o limba cu o continuitate deosebita, simplul argument ca s-au gasit inscriptii redatctate intr-o forma Tmail-Brahmi, vechi de 2200 de ani, fiind edificatoare in acest sens. De asemenea, foarte multe dintre cele mai vechi inscriptii descoperite pe teritoriul Indiei sunt redactate in tamila.

Ca limba a vechilor dravidieni, primii locuitori ai sub-continentului indian, tamila are o istorie indelungata, despre care colaboratorii de la traduceri legalizate engleza Craiova au spus ca nu le-ar ajunge de zece ori spatiul acestui articol pentru a o prezenta. Un amanunt care li s-a parut special este ca, in 1578, misionari crestini portughezi au publicat o carte de rugaciuni folosind un alfabet tamil antic, iar aceasta limba a devenit astfel prima limba indiana care a vazut lumina tiparului. Remarcabil este si ca, in mare, gramatica tamilie s-a pastrat de-a lungul veacurilor.

Tamila prezinta o varietate imensa de dialecte si cateva registre – literar clasic, literar modern, formal sau colocvial, precum si fenomentul de diglosie (coexistenta a doua limbi, una savanta si alta populara, sau a doua stadii ale aceleiasi limbi), care marcheaza diferente de status social intre vorbitori.

Alfabetul tamil este unul de tip abugida (scrierea de secventa formate dintr-o vocala si o consoana) si consta in 12 vocale (“litere ale sufletului”) si 18 consoane (“litere ale corpului”) precum si dintr-un simbol – ஃ – care nu este incadrat nici drept consoana, nici drept vocala (asa numita “litera hermafrodita”). Cei mai multi cercetatori considera ca alfabetul tamil deriva din cel Brahmi, desi exista opinii potrivit carora originile sale ar merge pana la alfabetul misterios de pe Indus.

Sursa imagine: www.ancientscripts.com.

Daca aveti nevoie de noi, ne gasiti la 0761 431 2550723 678 986/andrinacraciun@gmail.com.

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s