Harti mentale

mind-map

A realiza traduceri sau chiar a invata o limba straina reprezinta activitati mentale deosebit de benefice. Insa, asa cum au tinut sa precizeze colaboratorii de la traduceri rapoarte Craiova, nu sunt lipsite de provocari. Totusi, dezvoltarea continua a tehnicii si a psihologiei ofera celor care doresc sa se aplece asupra unor astfel de activitati noi si noi forme de sprijin. In acest sens, colaboratorii de la traduceri rapoarte tehnice Craiova au declarat fara ezitare, ca unele dintre cele mai utile sunt hartile mentale.

Hartile mentale reprezinta o forma de diagrama care permite organizarea vizuala a informatiei. Cel mai frecvent, o harta mentala este creata in jurul unui singur concept, pozitionat central pe o pagina alba, de regula de dimensiuni suficient de mari pentru a permite adaugarea de cat de mai multe idei si cuvinte colaterale. Ideile principale sunt corelate direct cu cea centrala, iar altele secundare deriva din acestea.

Hartile mentale sunt fie trasate de mana, ca parte spontana a unui discutii profesionale, sedinte sau intalniri de brainstorming (una dintre practicile creative preferate ale colaboratorilor de la traduceri diagrame tehnice Craiova), fie tiparite la o calitate superioara, cand scopul intalnirii este foarte bine stabilit si vizeaza generarea a cat mai multe si mai productive idei.

Desi s-au descoperit marturii ale unor astfel de harti mentale data chiar din Antichitate (un exemplu notabil fiind carturarul Porfir din Tyr, care le-a folosit pentru a ilustra taxonomiile elaborate de Aristotel), termenul ca atare a fost popularizat de Tony Buzan (n. 1942), care, in ciuda controverselor legate de soliditatea stiintifica a argumentelor sale, s-a bucurat si se bucura de un amplu succes. Redam in continuare cateva dintre liniile directoare dupa care trebuie elaborata o harta mentala

– se va incepe din centru cu imaginea/cuvantul de baza, care va fi evidentiat(a) folosind cel putin trei culori diferite

– se vor folosi, imagini, simboluri, coduri sau dimensiuni pe cuprinsul hartii mentale

– diferenta de importanta intre anumite idei sau concepte se va face cu ajutorul majusculelor

– este recomandat ca fiecare imagine/cuvant sa se gaseasca pe propria sa linie

– este recomandat ca liniile sa aiba aceeasi lungime ca imaginea/cuvantul pe care o/il insotesc

– harta mentala este utila, daca este pastrata clara, cu ierarhiile si dispunerea radiala cat mai bine evidentiate.

Sursa imagine: www.tonybuzan.com.

Daca aveti nevoie de noi, ne gasiti la 0761 431 2550723 678 986/andrinacraciun@gmail.com.

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.