Scrierea cursiva

shorthand

Nu se intampla des, dar la biroul de traduceri urgente Craiova mai apar si comenzi care sunt redactate de mana, iar efortul de a realiza respectiva traducere este suplimentat de cel de a descifra scrisul, o sarcina nu intotdeauna facila. In incercarea de a face haz de necaz, colaboratorii de la traduceri rapide Craiova s-au intrebat de ce nu exista si in aceasta privinta un sistem universal care sa le usureze munca. Din aceasta interogatie retorica s-a nascut interesul pentru istoria scrierii cursive, pe care colaboratorii de la traduceri materiale juridice Craiova au explorat-o cu mare aviditate.

Se poate considera ca insisi egiptenii antice au elaborat o forma de stenografie, prin intermediul scrierilor demotice si hieratice, care desi functionau dupa aceleasi principii precum hieroglifele, erau mai usor de redat si se foloseau in viata de zi cu zi.

Printre multele realizari ale civilizatiei grecilor antice se numara si cea din domeniul scrierii simplificate. S-au descoperit cateva inscriptii in cadrul Parthenonului redactate astfel, iar perioada elenestica a cunoscut o dezvoltare a acestor sisteme, cunoscute sub diverse nume: stenografie (scriere ingusta), brahigrafie (scriere scurta) sau tahigrafie (scriere rapida). In Roma antica, un libert al lui Cicero a elaborat un sistem de scriere cursiva (note tironiene – de la numele creatorului sau, Marcus Tullius Tiro), ca sa poata tina pasul cu iuresul ideilor si discursurilor marelui orator.

Si in alte parti ale lumii antice, precum China, au fost dezvoltate forme de scriere rapide, cele mai multe tot pentru a fi folosite in stufoasa birocratie a intinsului imperiu. Unele sufereau insa la capitolul accesibilitate, deoarece numai persoane pregatite special le puteau intelege si utiliza.

Incepand cu epoca moderna si pana in prezent, a avut loc o proliferare a acestor sisteme de scriere, iar o prezentare exhaustiva a lor ar fi imposibila. Din punct de vedere al simbolurilor utilizate, se pot impart in: geometrice – utilizeaza cercuri, parti de cercuri si linii drepte, plasate pe orizontala, verticala sau diagonala; scriptice – se bazeaza pe miscarile implicate de scrierea de mana normala.

Doua sisteme stenografice isi disputa titlul de cele mai folosite pe intreg cuprinsul globului:

Scrierea Pitman, care a fost elaborata de Sir Isaac Pitman (1813-1897) care este mai degraba fonetica si care reda pronuntia cuvintelor, nu ortografia lor; vocalele sunt optionale si sunt redate prin puncte, iar adancimea, lungimea si pozitia simbolurilor redactate sunt importante.

Scrierea Gregg, care a fost elaborata de John Robert Gregg (1867-1948), folosita cu precadere in Statele Unite ale Americii. Si scrierea Gregg este fonetica, iar vocalele sunt redate ca niste carlige sau cercuri situate deasupra consoanelor.

Sursa imagine: www.glossophilia.org.

Daca aveti nevoie de noi, ne gasiti la 0761 431 2550723 678 986/andrinacraciun@gmail.com.

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.