Cateva chestiuni despre chineza

chinese_language

Pana la sarbatori, colaboratorii de la biroul de traduceri limbi rare Craiova considera ca urmeaza o perioada relativ normala, asa ca si preocuparile lor in materie de explorari lingvistice urmeaza acelasi curs. Unul dintre traducatorii de limbi rare Craiova a propus sa se intoarca la a prezenta chestiuni cat mai interesante despre limbi care populeaza mapamondul. Pentru ca restul colaboratorilor de la firma de interpretare limbi rare Craiova i-au predat initiativa in acest sens, a ales chineza.

Chineza este o limba care ii intimideaza pe europeni cand vine vorba de a o invata. In special sistemul de scriere pare inaccesibil, insa exista cateva elemente ale chinezei care ar avea darul de sa va indemne sa va aplecati asupra ei.

In ceea ce priveste limba vorbita, chineza este incurajator de simpla. Nu exista conjugari ale verbelor, iar acestea nu-si schimba nici macar forma in functie de timp, cum se mai intampla in engleza, de exemplu. Pentru a indica timpul, exista adverbe gen “inainte” si “ieri” pentru trecut sau “in viitor” si “maine” pentru viitor. Tot la fel de placut pentru un proaspat invatacel al chinezei este si faptul ca substantivele nu se diferentiaza din punct de vedere al genului. Dispar, asadar, chinurile care insotesc invatarea francezei, bunaoara.

Principala provocare pentru limba vorbita ramana sistemul tonal de pronuntare a cuvintelor. Chineza mandarin are patru tonuri, astfel ca, cuvantul transliterat in pinyin drept “ma” poate fi pronuntat in patru moduri diferite, avand patru sensuri diferite. Acest aspect il poate conduce pe un vorbitor ne-nativ in situatia de a face confuzii, unele mai simpatice decat altele, insa stati fara grija. Chinezii sunt intelegatori si incantati cand cineva arata se straduieste sa le invete limba. Chiar si intre nativii insisi apar neintelegeri, in situatii precum discutia dintre vorbitor de cantoneza din Hong Kong si un locuitor neaos din Beijing. Insa, desi nu este facila, stapanirea tonurilor s-a dovedit a fi foarte benefica pentru aceia care urmaresc o cariera in muzica.

Sistemul de scriere este o alta provocare, una fascinanta, pentru ca, pe masura ce veti inainta in studiul si invatarea ideogramelor, veti patrunde si mai mult in tainele modului de gandire al chinezilor. Va necesita ceva efort, ce-i drept. Pentru a citi un simplu ziar, veti avea nevoie sa cunoasteti in jur de 2000 de caractere!

Sursa imagine: www.ciee.org.

Daca aveti nevoie de noi, ne gasiti la 0761 431 2550723 678 986/andrinacraciun@gmail.com.

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.