Ecourile zilei de 8 martie

8-march

Ziua de 8 martie a trecut, insa ecourile ei se pastreaza in randul reprezentantelor sexului frumos din cadrul biroului de traduceri autorizate Craiova, care si-au impartasit modul cum au sarbatorit-o. Insa curiozitatea (si nu doar ce specific feminina) i-a indemnat pe toti colaboratorii de la traduceri autorizate Craiova sa afle de unde vine aceasta traditie care le celebreaza pe femeile de pretutindeni.

Un aspect care merita mentionat este ca, initial, data de 8 martie era o data cu puternice accente de activism si, in timp, s-a transformat intr-o ocazie de a onora rolul mamelor, sotiilor si al femeilor, in general.

Momentul consemnat de istorie ca prima sarbatorire a datei a Zilei Femeii este, desi pare ciudat, 28 februarie 1909, iar locul unde a fost initiata aceasta celebrare a fost New York. Traducatorii de documente autorizate Craiova au mentionat ca se comemora, de fapt, o presupusa greva din 8 martie 1908 a sindicatului femeilor care lucrau in domeniul textilelor.

In 1910, aavut loc la Conpenhaga, in Danemarca o conferinta internationala a femeilor, ce preceda lucrarile celei de-a doua internationale socialiste. In cadru acesteia, s-a propus stabilirea unei zile internationale a femeii, cu scopul de milita astfel pentru drepturi egale cu barbatii, inclusiv dreptul la vot. Cele peste 100 de participante la conferinta au primit cu entuziasm aceasta propunere, iar in anii ce au urmat Ziua Femeii a fost sarbatorita in diverse tari europene, precum Austro-Ungaria, Danemarca, Germania sau Elevetia.

Cu toate acestea, data de 8 martie nu era stabilita clar, insa hazardul a dus ca ea sa devina standard pentru sarbatorirea Zilei Femeii. In 1914, pentru a asigura o cat mai larga participare, manifestatiile au fost stabilite pentru o zi de duminica, intamplator 8 martie, care a devenit din acel moment o data fixa.

In timp, in unele tari din blocul sovietic, Ziua Femeii a inlocuit o alta sarbatoare, Ziua Mamei, care isi avea originea in America, intr-o incercare de a respinge astfel o influenta capitalista.

Sursa imagine: www.bootear.com.

Daca aveti nevoie de noi, ne gasiti la 0761 431 2550723 678 986/andrinacraciun@gmail.com.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s