Albaneza si povestea ei

albanian

Rare sunt limbile care exista de sine statatoare, au remarcat colaboratorii de la traduceri limbi mai putin cunoscute Craiova. Albaneza este una dintre ele, au mentionat traducatorii de albaneza din Craiova, care ne-au impartasit apoi povestea ei.

Albaneza (Shqip) este o limba indo-europeana care este vorbita de aproximativ cinci milioane de persoane, care se gasesc in principal in Albania, Kosovo, Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei si Grecia, dar si alte zone din Europa de sud-est, precum Muntenegru sau Valea Presevo din Serbia. Colaboratorii de la traduceri albaneza Craiova au precizat ca exista si o diaspora albaneza considerabila, cea mai importanta comunitate fiind cea din Italia.

Daca odinioara albaneza era introdusa in aceeasi categorie cu limbile balto-slavice, in prezent, specialistii sunt de acord ca este o limba de sine statatoare. Originile sale sunt inca disputate, cea mai frecventa opinie considerand-o descendenta fie a vechii limbi ilire, fie a limbii trace. Evident, albaneza a imprumutat de la limbi mai importante din jur, cum ar fi greaca dorica sau latina, dar se pare ca a si influentat unele limbi balcanice.

Vocabularul pare a indica locul unde s-a nascut limba albaneza: daca acele cuvinte care denumesc animale sau plante care se gasesc intr-o astfel de regiune sunt originale, cele care se refera la agricultura sau pescuit sunt imprumutate.

Un aspect interesant este ca prima mentiune a limbii albaneze a avut loc in cadrul unei investigatii a unei crime petrecute in Dubrovnik in 1285, cand un martor a declarat ca auzit pe cineva strigand in aceasta limba.

Albaneza are doua mari dialecte: Gheg si Tosk, zonele in care se vorbesc cele doua fiind despartite de raul Shkumbin. Dupa cel De-al Doilea Razboi Mondial, albaneza standard se bazeaza se dialectul Tosk.

Sursa imagine: www.wikipedia.org.

Daca aveti nevoie de noi, ne gasiti la 0761 431 2550723 678 986/andrinacraciun@gmail.com.

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.