Limbile Sioux si povestea lor

sioux

Urmandu-si pasiunea de a explora limbile care populeaza si cele mai indepartate colturi ale mapamondului, colaboratorii de la traduceri rapide franceza Craiova s-au oprit asupra unui grup de limbi de pe teritoriul Americii de Nord. Putini sunt traducatorii franceza Craiova care sa nu se fi delectat cu romane cu aventuri si indieni cand erau mici, asa ca li s-a parut o idee buna sa se aplece asupra limbilor Sioux.

Numele de “Sioux” este versiunea franceza a unui cuvant din limba Ojibwa, care s-ar traduce prin “serpii tradatori”. Limbile Sioux sunt vorbite de catre un numar de 23 000 de persoane, apartinand unor triburi diferite, de aici si rezultand inteligibilitatea reciproca a unor dintre limbi si lipsa acesteia intre altele.

Limbile Sioux includ:

Lakota – este vorbita de un numar de aproximativ 9000 de persoane grupate in sapte triburi denumite Oglala, din statele americane Nebraska de nord, Minnesota de sud, Dakota de sud si de sord si Montana sud-estica, dar si din anumite zone din Canada.

Dakota de Vest – este vorbita de doar cateva sute de persoane din doua triburi: Yankton si Yanktonai.

Dakota de Est – prezinta o situatie asemanatoare, fiind vorbita de doar cateva persoane din patru triburi: Santee, Sisseton, Wahpeton si Wahpekute.

Mai exista doua limbi, numite Nakoda (Assiniboi si Stoney), dar se considera ca sunt doar inrudite si nu parte a limbilor Sioux, deoarece nu sunt reciproc intelegibile cu acestea.

In scris, limbile Sioux au aparut pentru prima data in 1834, cand un grup de misionari a elaborat un alfabet, denumit Riggs. Acesta se baza pe dialectul Santee si a fost folosit pentru traducerea textelor biblice.

Sursa imagine: www.pbs.org.

Daca aveti nevoie de noi, ne gasiti la 0761 431 2550723 678 986/andrinacraciun@gmail.com.

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.