Odia si povestea ei

regiunea unde se vorbeste odia

A fost un moment cand colaboratorii de la traduceri limbi orientale Craiova s-au aplecat asupra multitudinii limbilor care se vorbesc in tara sub-continent India. Pentru ca incredibila varietate lingvistica a acestei civilizatii milenare nu le-a permis sa intre in detalii atunci, si-au promis sa revina macar asupra limbilor mai importante, pentru a le afla povestea. Astfel, traducatorii de limbi orientale din Craiova au ales de data aceasta Odia.

Odia este o limba indiana care apartine ramurii indo-ariene a limbilor indo-europene si este limba dominanta in statul Odisha, unde vorbitorii nativi reprezinta 80% din populatie. Mai este vorbita, de asemenea, in Bengalul de Vest, Jharkhand, Chhattisgarh si Andhra Pradesh. Se estimeaza ca exista 30 de milioane de vorbitori numai in India si in jur de 45 de milioane in intreaga lume. Exista un numar considerabil de vorbitori de Odia in tarile invecinate, precum Indonezia sau Bangladesh.

La un asa mare numar de vorbitori, colaboratorii de la traduceri hindi Craiova au mentionat ca este firesc ca Odia sa aiba mai multe dialecte; Mughalbandi Odia este considerata varianta standard, in special datoria traditiei literare.

Referitor la acest aspect, Odia este recunoscuta ca fiind o limba prin excelenta literara, fiind folosita ca medie de nenumarati poeti, dintre care se remarca Jayadeva, autorul poemului epopeic Gita Govinda, care descrie dragostea divina dintre zeul Krishna si zeita Radha.

Odia este considerata una dintre limbile clasice ale Indiei si pentru ca nu a imprumutat masiv din alte limbi si si-a dezvoltat un lexic propriu.

Din punct de vedere morfologic, spre deosebire de Hindi, Odia a pastrat cele mai multe cazuri ale substantivelor din sanscrita, desi nominativul si vocativul au fuzionat, ca si dativul si acuzativul.

Sursa imagine: www.wikipedia.org.

Daca aveti nevoie de noi, ne gasiti la 0761 431 2550723 678 986/andrinacraciun@gmail.com.

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.