Irlandeza si ciudateniile ei

limba irlandeza

Deoarece, acum ceva timp, colaboratorii de la traduceri licitatii Craiova s-au delectat cu niste proverbe irlandeze, s-au gandit ca n-ar strica sa arunce o privire si asupra acestei limbi, in special asupra ciudateniilor care o disting de altele.

Colaboratorii de la traduceri licitatii publice Craiova au precizat ca in arhipelagul britanic se nasc anumite confuzii referitoare chiar la numele irlandezei. In engleza se spune” Irish”, insa aceasta denumeste deseori engleza irlandeza, adica accentul si unele particularitati lexico-sintatice. Irlandezii isi numesc propria limba Gaeilge, denumire care, la randul ei, este uneori confundata cu Gaelic, care este, de fapt, limba scotiana.

Oricat ar parea de ciudat, nu exista cuvinte pentru da si nu in irlandeza. Pentru a da raspunsuri afirmative sau negative, irlandezii folosesc forme verbale. In traducere libera, la o intrebare gen: Ai cumparat dulceata? se poate raspunde cu: Am cumparat sau N-am cumparat.

Sintaxa propozitiei in irlandeza este predicat-subiect-complement, o raritate in peisajul lingvistic al lumii si, opineaza in mod hatru traducatorii de licitatii Craiova, poate fi o sursa de inspiratie pentru modul de a vorbi al maestrului Yoda din Star Wars.

Si numeralele din irlandeza sunt aparte; exista unele folosite pentru a numara oameni, altele pentru date si timp, si altele pentru obiecte neinsufletite.

Daca la multe limbi flexionare, trebuie sa ne descurcam cu variatiile terminatiilor cuvintelor, cand vine vorba de irlandeza, e cazul sa ne preocupe si inceputul lor, care difera in functie de prepozitiile sau adjectivele posesive care le preceda, acestea fiind doua doua dintre situatiile in care inceputul unui cuvant se modifica.

Sursa imagine: www.nassauhappeningmag.com.

Daca aveti nevoie de noi, ne gasiti la 0761 431 2550723 678 986/andrinacraciun@gmail.com.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s