Gotica si povestea ei

Wulfila_Biblie

Preocuparea colaboratorilor de la traduceri limbi scandinave Craiova pentru universul lingvistic al mapamondului nu este numai geografica, ci si istorica si vizeaza si acele limbi disparute, dar care au existat odinioara intr-un context politic important. Urmandu-si aceasta pasiune, traducatorii de limbi scandinave Craiova s-au aplecat asupra limbii gotice.

Gotica este o limba germanica disparuta, vorbita de catre populatiile initial migratoare ale gotilor care au patruns in Europa la sfarsitul Antichitatii si inceputul Evului Mediu. Se inrudeste cu limbile altor populatii migratoare contemporane, precum cele ale vandalilor sau burgunzilor, insa se deosebeste de acestea prin faptul ca este atestata in marturii scrise, nu doar prin cuvinte supravietuite disparat sau nume proprii.

Gotica nu are descendente moderne, deoarece evolutia istorica a vorbitorilor nu a favorizat acest aspect: deja, in secolul al VI-lea, gotii pierdeau teren masiv in fata francilor, erau izgoniti din Italia, iar vizigotii din Spania, care initial o foloseau in cadrul ceremoniilor religioase, s-au convertit la catolicism si au adoptat latina ca limba de cult.

Gotica a supravietuit ca limba populara in peninsula Iberica si zona Dunarii de Jos pana in secolele VIII-IX si se pare ca in secolul al XIX-lea ar fi existat vorbitori ai unui dialect al ei in peninsula Crimeea, desi nu toti specialistii au acceptat aceasta ipoteza.

Colaboratorii de la traduceri acte germana Craiova au precizat ca principala sursa de informatii despre gotica este Codex Argenteus, un manuscris din secolul al VI-lea, care contine traducerea Bibliei in aceasta limba, realizata de episcolul Wulfila in secolul al IV-lea.

Pentru a-si indeplini aceasta importanta sarcina, Wulfila a elaborat si un alfabet special, numit gotic, dar care nu trebuie confundat cu acela folosit in Evul Mediu pentru a redacta limba latina, si care se baza pe cel grec, suplimentat cu unele litere care redau sunete specifice limbii gotice.

Sursa imagine: www.wikipedia.org.

Daca aveti nevoie de noi, ne gasiti la 0761 431 2550723 678 986/andrinacraciun@gmail.com.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.