Limba din Extremadura si povestea ei

extremadura

Unul dintre colaboratorii de la traduceri receptii oficiale Craiova si-a propus sa fie acela care le readuce aminte periodic celorlalti traducatori de receptii oficiale Craiova ca e momentul sa se mai aplece asupa uneia dintre limbile mapamondului, oferindu-le si o propunere pe care au acceptat-o imediat: limba din Extremadura.

Limba din Extremadura este o limba neo-latina vorbita in Spania de cateva sute de mii de oameni, pe un teritoriu care corespunde celui al comunitatii autonome din Extremadura si a zonelor adiacente din provincia Salamanca.

De regula, limba din Extremadura este sub-impartita in trei dialecte: cel nordic (artu estremeñu), cel central (meyu estremeñu) si cel sudic (baju estremeñu). Cel nordic este considerat drept varianta standard, in conditiile in care se considera ca celelalte doua nu difera suficient de spaniola si, incepand cu secolul al XVIII-lea,au fost catalogate ca dialecte ale acesteia. Varianta nordica a limbii din Extremadura se vorbeste si in cateva sate din sudul Salamancai, unde este cunoscuta drept “palra d’El Rebollal”, dupa cum au precizat colaboratorii de la traduceri certificate spaniola Craiova.

Limba din Extremadura a fost afectata de unirea regatelor Leon si Castilia in secolul al XV-lea, deoarece castiliana a inceput sa fie folosita preponderent in administratie si in viata publica.

Primele incercari mai notabile de scrie in limba din Extremadura s-au inregistrat in secolul al XIX-lea, prin activitatea poetului Jose Maria Gabriel y Galan. Eforturile sale nu au avut, insa continuitate, iar in prezent limba din Extramadura nu mai este vorbita decat de generatiile mai varstnice, si chiar printre acestia se numara persoane care nu considera altceva decat o forma alterata a spaniolei.

Ortografia limbii din Extremadura a fost elaborata de Ismael Carmona Garcia, un reputat lingvist din aceasta regiune.

Sursa imagine: www.wikipedia.org.

Daca aveti nevoie de noi, ne gasiti la 0761 431 2550723 678 986/andrinacraciun@gmail.com.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.