Cuvinte adoptate de englezi

cuvinte preluate de engleza din alte limbi

Engleza este omniprezenta in comunicare zilnica si are tendinta ingrijoratoare de a inlocui chiar limba nativa, au reflectat colaboratorii de la interpretare simultana evenimente Craiova. Totusi, ca un fel de justitie istorica, interpretii de receptii oficiale Craiova s-au gandit sa compileze o lista de cuvinte foarte uzuale din engleza, dar care sunt preluate din alte limbi:

Tycoon – cuvantul care in engleza desemneaza un magnat provine din cuvantul japonez “taiku” (mare senior).

Robot – acest cuvant provine din ceha (in care inseamna “munca grea”, similar cu romanescul “robota”), avansat pentru prima data de scriitorul Karel Capek, un precursor al literaturii science-fiction.

Chic – provine din cuvantul german “schick”, care inseamna “eleganta”.

Poltergeist – strigoiul englezesc vine, de fapt, de la doua cuvinte germane “poltern” (a face zgomot) si “geist” (fantoma).

Loot – prada provenita dintr-un raid armat are la origini un cuvant hindi “lut”, care desemneaza un obiect furat in timpul lui razboi sau rascoale; “loot” a intrat in engleza in timpul ocupatiei britanice a Indiei, asadar incepand cu secolul al XVIII-lea.

Kudos – acest cuvant menit a exprima aprecierea fata de realizarea cuiva provine dintr-un antic cuvant grec, care inseamna “glorie” sau “renume”.

Khaki – un alt cuvant provenit din hindi, care inseamna “prafuit” sau chiar “pamant”; deoarece faimoasele uniforme rosii ale militarilor englezi erau nepotrivite cu climatul si relieful Indiei, au adoptat aceasta culoare, mult mai adecvata.

Juggernaut – tot India a generat acest cuvant in limba engleza prin cuvantul sanscrit tradus prin “lord al universului”; in prezent desemneaza nave de mari dimensiuni, insa la momentul cand englezii luat sub-continentul indian in stapanire, erau martorii unor procesiuni impresionante, organizate pentru a venera zeitati ale caror statui aveau dimensiuni colosale.

Assassin – acest cuvant cu sinistra rezonanta provine dintr-un cuvant din limba araba, fiind o adaptare a expresiei derogatorii “mancatorii de hasis” cu care erau denumiti membrii unei secte islamice siite, care utiliza mijloace subversive si criminale impotriva adversarilor.

Sursa imagine: www.quora.com.

Daca aveti nevoie de noi, ne gasiti la 0761 431 2550723 678 986/andrinacraciun@gmail.com.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.