Neurostiinta culturala si ipotezele ei

brain-language-learning

Practica ne omoara, spune partea a doua a unui proverb romanesc celebru, insa colaboratorii de la traduceri specializate Craiova sustin ca nu strica si putin teorie din cand in cand. Subiectul pe care traducatorii de materiale specializate Craiova l-au ales de data aceasta este intitulat “neurostiinta culturala”.

Aceasta vizeaza modul cum cultura (incluzand si limba, dar si valorile si experientele pre-stabilite) modeleaza creierul si functionarea acestuia. Preocuparea nu este noua, insa unele experimente par atat de relevante, incat domeniul pare a arunca o lumina noua asupra acestui aspect fascinant al naturii umane.

Experimentul urmator a pus fata in fata diferentele dintre subiecti americani si  chinezi. Zona creierului din spatele fruntii poarta numele de cortex prefrontal si este asociata de specialisti cu conceptul de “sine”. Circuite plasate in aceasta zona au aratat ca participantii chinezi au reactionat la utilizarea unui adjectiv atat atunci cand era folosit pentru a-i descrie pe ei insisi, cat si pe mamele lor. Participantii americani nu au prezentat nicio astfel de suprapunere. Concluzia care s-a extrapolat a fost ca apartenenta la o cultura care pune accent pe individualitate sau la una care promoveaza adeziunea la colectiv influenteaza functionarea creierului in zone care au aceeasi compozitie chimica.

Alte experimente au comparat reactiile zonelor care emite dopamina ale unor subiecti din SUA si Japonia la expresii infatisand posturi (umerii cazuti sau capul plecat vs. pieptul inainte sau privirea sus). Surprinzator sau nu, reactiile au fost diferite in functie de zona culturala din care participantii proveneau, dar si de profilul lor socio-economic.

Nu in ultimul rand, alte cercetari au demonstrat modurile diferite in care europenii si americanii si asiatice efectueaza mental calculele, desi ambele culturi utilizeaza cifrele arabe: in timp ce europenii si americanii uzeaza de strategii lingvistice, asiaticii percep calculele in mod vizual (o posibila explicatie ar fi indelungata traditie a abacului in cadrul culturii chineze, cu precadere).

Sursa imagine: www.news.discovery.com.

Daca aveti nevoie de noi, ne gasiti la 0761 431 2550723 678 986/andrinacraciun@gmail.com.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.