Provocarile unui traducator nevazator

Braille reading

Un loc in care vin multi oameni este un loc in care se impartasesc multe povesti, iar biroul de traduceri speciale din Craiova nu face exceptie. Unul dintre traducatorii de materiale speciale din Craiova se declara incantat ca, in marile muzee ale lumii, exista facilitati pentru nevazatori, astfel incat acestia sa poata beneficia de acelasi acces la informatiile si obiectele expuse. De aici si pana la a incepe o ampla discutie despre existenta si particularitatile unui traducator nevazator.

Desi pare neverosimil, o astfel de activitate poate fi desfasurata chiar si de persoana care si-a pierdut vederea sau care are dificultati majore in a vedea, insa in anumite conditii si cu anumite limite. Studii ample au dezvaluit anumite chestiuni surprinzatoare.

Din punct de vedere al calitatii traducerii, nu exista diferenta majore intre persoanele cu si fara vedere, deoarece aceasta nu depinde numai de capacitatea de a vedea textul, ci mai ales de cunostintele si abilitatile lingvistice ale persoanei in cauza. Diferente majore exista insa la capitolul rapiditate a executarii traducerii, iar persoanele nevazatoare intampina unele dificultati cand materialul de tradus contine imagini. Multe lume se intreaba probabil cum anume au persoanele cu dificultati de vedere acces la textul scris. Raspunsul: tehnologia ajuta foarte mult in acest sens, mai precis  programe de citire a ecranului.

Limitari exista din punct de vedere al capacitatii unui traducator nevazator de a lucra asupra oricarui tip de material. Asa cum s-a amintit anterior, nu sunt recomandate textele care contin multe imagini.

Pe de alta parte, s-au constatat si unele avantaje ale traducatorilor nevazatori si nu unele nesemnificative. Studiile arata ca un traducator cu dificultati de vedere tasteaza cu o mai mare viteza, prezinta abilitati de ascultare sporite si are o indemanare superioara in utilizarea surselor de informatii precum dictionarele sau enciclopediile.

Sursa imagine: www.careerarticles.com.

Daca aveti nevoie de noi, ne gasiti la 0761 431 2550723 678 986/andrinacraciun@gmail.com.

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.