O biblioteca imprastiata – Corviniana

Biblioteca Corviniana

Zvonuri despre un proiect de lege potrivit caruia bibliotecile publice vor introduce taxe pentru fiecare carte imprumutatata au starnit vii discutii in cadrul biroului de traduceri evidente contabile Craiova, despre natura actului public de culturalizare si educatie. Din vorba in vorba, unul dintre traducatorii de evidente contabile Craiova a inceput sa istoriseasca despre soarta trista a Bibliotecii Corviniene.

Aceasta biblioteca a fost una dintre cele mai renumite ale perioadei Renasterii si a fost fondata de regele Ungariei si Croatiei Matei Corvin (1458 – 1490).

Matei Corvin a inceput sa colectioneze manuscrise la scurt timp dupa ce a ajuns rege, in jurul anului 1460, iar pana la moartea sa, biblioteca se mandrea cu un numar impresionant de 3000 de codice (numite si “corvinae”), cuprinzand 4000 – 5000 de lucrari, cele mai multe expresii ale antichitatii grecesti si latine si tratand subiecte diverse precum filosofia, teologia, istoria, dreptul, literatura, geografie, stiinte naturale, medicina sau arhitectura.

Un veritabil conducator renascentist, Matei Corvin a avut ambitie sa ii intreaca pe contemporanii sai in materie de stiinte, fapt pe care l-a si reusit. Doar Biblioteca Vaticanului o intrecea pe a sa la numar si valoare a manuscriselor. Se spune ca colectia de manuscrise greco-latine a conducatorului florentin Lorenzo de Medici a fost inspirat de aceasta.

Biblioteca Corviniana detinea chiar unice copii ale unor lucrari de valoare inestimabila, precum cartea imparatului Constantin Porfirogenetul despre obiceiurile de la curtea bizantina sau istoria bisericii de Nicephoros Callistos.

Dupa moartea lui Matei Corvin, marele sau regat s-a prabusit sub loviturile turcilor otomani, iar in timpul unor astfel de invazii a fost distrusa si Biblioteca Corviniana. Numai 650 de “corvinae” au supravietuit, in prezent gasindu-se la bilioteci din Ungaria sau alte tari europene. Din pacate, manuscrise unice, precum cele ale lui Hypereides, Flavius Crseconius Corippus sau Cuspinianus s-au pierdut pentru totdeauna.

Sursa imagine: www.wikipedia.org.

Daca aveti nevoie de noi, ne gasiti la 0761 431 2550723 678 986/andrinacraciun@gmail.com.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s