Provocarile subtitrarii

traduceri subtitrari

Industria traducerilor evolueaza, iar colaboratorii de la traduceri tehnice Craiova nu stau departe de evolutiile din domeniu. In acest sens, o tendinta pe care au observat-o multi dintre traducatorii de documente tehnice Craiova a fost aceea potrivit careia multor firme specializate in traduceri le sunt solicitate servicii de subtitrare a unor materiale audio-vizuale.

Deoarece lumea afacerilor depaseste treptat sfera scrisa si se orienteaza tot mai mult catre cea audiovizuala, materialele de marketing, dar si de training folosesc acest suport, de aici si nevoia unor subtitrari. Specialistii avertizeaza, insa, firmele care vor sa ofere astfel de servicii clientilor ca provocarile unei astfel de activitati le depasesc pe cele ale unei simple traduceri.

Subtitrarea unui material audio-vizual presupun, in general, urmatorii pasi: transcriere, traducere, verificare, procesare si livrare. Faza de transcriere prezinte anumite particularitati, deoarece necesita abilitati speciale. Nu intotdeauna este recomandata utilizarea unui program informatic de tip “voice to text”, deoarece rata greselile poate fi prea mare, iar calitatea ar avea de suferit. Unii specialisti sunt de parere ca persoane specializate in transcrieri ar trebui implicate in astfel de proiecte.

Si partea de procesare a textului prezinta anumite provocari. Alegerea programelor informatice utilizate trebuie facuta in concordanta cu politicile tehnice si infrastructura clientilor. In plus, un aspect cheie este lizibilitatea, care trebuie asigurata atat pe dispozitive gen laptop, cat si pe cele de tip smartphon, mai nou.

Ca o concluzie, recomandarea pentru firme de traduceri este sa nu considere activitatea de subtitrare ca un alt simplu serviciu de oferit, ci sa ii acorde o atentie speciala si o trateze ca pe o activitate separata.

Sursa imagine: www.languagereach.com.

Daca aveti nevoie de noi, ne gasiti la 0761 431 2550723 678 986/andrinacraciun@gmail.com.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.