Nushu – alfabetul femeilor

NuShu

In cadrul biroului de traduceri atestate lingvistice Craiova domneste o egalitate perfecta, naturala de altfel, intre reprezentantii celor doua sexe. La un moment dat, insa, cateva dintre colaboratoarele de traduceri atestate competente lingvistice Craiova s-au gandit sa ii tachineze pe ceilalti, spunandu-le ca, undeva in China, exista un alfabet pe care il folosesc numai femeile. Mai mult intrigati decat raniti in amorul propriu masculin, cei vizati de aceasta tachinare au explorat povestea alfabetului Nushu.

Nushu este un alfabet silabic, utilizat pentru scrierea unui dialect chinez local, numit Xiangnan Tuhua, vorbit de catre populatiile ce locuiesc de-a lungul raurilor Xiao si Yongming din nordul provinciei Hunan. Acest dialect, cunoscut si sub numele de “limba Dong”, difera suficient de mult de celelate din zona, incat sa nu exista inteligibilitate reciproca, iar plasarea lui in vasta familie a dialectelor limbii chineze este inca subiect de dezbatere pentru specialisti.

Nushu are o istorie veche, strans legata de structura societatii chineze in vremuri de demult. Femeile nu aveau, in general, acces la educatie, iar cele din Hunan nu faceau exceptie, insa acestea din urma au compensat dezavantajul creeandu-si un alfabet propriu pentru a comunica.

Deoarece Nushu foloseste semnele scrierii chineze traditionale, standardizata in jurul anului 900, se poate concluziona ca alfabetul femeilor a aparut dupa aceasta data, atingand apogeul in timpul dinastiei Qing.

Femeile obisnuiau sa brodeze semnele acestui sistem de scriere pe materiale textile, sa le scrie pe evantaie sau chiar in carti cu destinatie speciala. Acestea purtau numele de San Chao Shu (“cartile de a treia zi”), pe care mamele le daruiau fiicelor a treia zi dupa casatorie (aceasta practica existand si intre prietene apropiate). Aceste carti contineau cantece si reflectii pline de speranta sau tristete referitoare la casnicie.

Desi se considera ca ultima persoana care cunostea Nushu fluent a decedat in 2004, in ultima vreme s-a constatat o resuscitare a femeilor chineze fata de acest sistem de scriere special.

Sursa imagine: www.karelstollznow.com.

Daca aveti nevoie de noi, ne gasiti la 0761 431 2550723 678 986/andrinacraciun@gmail.com.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.