Olandeza si ciudateniile ei

limba olandeza

La cererea expresa a unuia dintre prietenii colaboratorii de la traduceri apostile Haga Craiova, acestia s-au aplecat asupra limbii olandeze si a unor aspecte menite sa informeze si sa amuze deopotriva.

Olandeza este vorbita de aproximativ 30 de milioane de persoane, raspandite, gratie expansiunii colonizatoare a acestui popor, pe intreg cuprinsul mapamondului. In afara Uniunii Europene, mai exista vorbitori de olandeza in America Latina, in Suriname, Aruba, Bonaire si Curacao (aceste trei din urma insule fiind cunoscute ca insulele ABC), in Indonezia sau in Africa de Sud, unde a dat nastere limbii derivate Afrikaans, reciproc inteligibila cu olandeza si utilizata de aproape 16 milioane de persoane.

Traducatorii de olandeza din Craiova au precizat ca olandeza este strans inrudita cu engleza si germana, fiind la mijloc intre acestea din punct de vedere lingvistic. In aceasta privinta, olandeza este atat o binecuvantare, cat si un blestem pentru cei ce se apuca sa o invete: nu are toate cazurile germanei, insa are o pronuntie foarte dificila. Se spune ca, in timpul celui De-al Doilea Razboi Mondial, spionii germani de pe teritoriul Olandei erau repede demascati datorita modului cum pronuntau anumite cuvinte.

In ciuda inrudirii sale cu engleza, olandeza contine un numar considerabil de cuvinte imprumutate din franceza.

Ca si germana, olandeza se poate mandri cu niste cuvinte monstruos de lungi: kindercarnavalsoptochtvoorbereidingswerkzaamhedenplan inseamna activitati de pregatire pentru procesiunea unui carnaval de copii; un alt exemplu notabil ar fi hottentottententententoonstellingsterrein care inseamna teren de expozitie pentru corturi hotentote.

Exista sanse ca apelativele afectuoase din olandeza sa nu fie pe placul oricui: de exemplu, “poepie” s-ar traduce prin “rahatel”.

Sursa imagine: www.thepresidentpost.com.

Daca aveti nevoie de noi, ne gasiti la 0761 431 2550723 678 986/andrinacraciun@gmail.com.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.