Farsi si ciudateniile ei

Persian

Situatia geopolitica e intr-o continua bulversare si vechile realitati ale raporturilor de putere sunt inlocuite de altele noi. In aceste conditii, colaboratorii de la traduceri farsi Craiova au opinat ca ar trebui sa incepem sa ne aplecam si asupra altor tari, dand ca exemplu Iranul si limba farsi.

Farsi este o limba indo-europeana cu peste 100 de milioane de vorbitori, cei mai multi dintre acestia gasindu-se in Iran, Afganistan si Tadjikistan; mai exista persoane care utilizeaza curent farsi in Uzbekistan, Bahrain, Irak, Turcia, Kuwait, Azerbaidjan, Israel, Turkmenistan, Oman, Yemen, Emiratele Arabe Unite.

Numele de tara “Iran” a inlocuit “Persia” in 1935, deoarece acesta este cuvantul din farsi care denumeste “Persia”.

La randul sau, “farsi” vine de la numele modern al provinciei Fars, unde, in antichitate, se gasea orasul Parsa/Persis (care, in greaca, a dat numele “Persia”)

Traducatorii de persana din Craiova au precizat ca, pe langa farsi, exista o varianta importanta numita “Dari”, vorbita preponderent in Afganistan; cele doua variante sunt mutual inteligibile, desi prezinta si deosebiri din punct de vedere gramatical si morfologic. La acestea se adauga varianta din Tadjikistan, cunoscuta indeobste sub numele de “tajiki”.

Istoria limbii farsi este impartita in trei perioada: veche (din care provin inscriptii in alfabetul cuneiform dsoatand din perioada dinastiei Ahemenide); mijlocie, cunoscuta si sub numele de Pahlavi, de la dinastia partilor, care au stapanit zona platoului iranian dupa destramarea regatelor elenistice; moderna, in care a aparut limba farsi propriu-zisa, care incepe din secolul al IX-lea si care i-a daruit inca de la inceput pe marii poeti Omar Khayyam sau Firdousi.

Farsi este scrisa cu ajutorul unui alfabet arab modificat, care include si anumite litere ce redau sunete specifice ale acestei limbi.

Sursa imagine: www.llc.ou.edu.

Daca aveti nevoie de noi, ne gasiti la 0761 431 2550723 678 986/andrinacraciun@gmail.com.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.