Luba si povestea ei

limbi-luba

Actiunile civice au intrat intr-o sfera a cotidianului, care coexista cu activitatea profesionala, au observat colaboratorii de la traduceri contracte Craiova. Ca urmare, era o chestiunea de timp ca si traducatorii de contracte Craiova sa se intoarca la una dintre pasiunile lor cele mai ardente, cea de a explorarii limbilor mapamondului, alegand, de data aceasta, Luba.

Luba este o limba apartinand familiei bantu, vorbita in provinciile Kasai Occidentala, Kasai Orientala si Katanga din Republica Democratica Congo de catre un numar de aproximativ 8 milioane de persoane.

Raspandirea limbilor Luba a insotit expansiunea imperiului cu acelasi nume, care a dominat regiunea timp de cateva secole, pana a inceput sa fie slabit de actiunile puterilor coloniale in secolul al XIX-lea.

Cele doua variante (estica si vestica) ale limbii Luba din provincia Kasai sunt mai apropiate, iar amandoua difera mai mult de cea vorbita in Katanga.

Luba Kasai este una dintre limbile nationale ale Republicii Democratice Congo (alaturi de lingala, swahili si kongo) si este cunoscuta chiar si de catre locuitorii care au o alta limba nativa. Inca din vremea ocupatiei belgiene, limbile Luba se foloseau in invatamantul primar, iar acum vorbitorii nativi fac eforturi pentru a mentine vitalitatea traditiei lor lingvistice, prin programe in mass-media si editarea de dictionare si gramatici structurate.

Ortografia limbilor Luba (numita kiluba) dateaza din secolul al XIX-lea, fiind impulsionata de eforturile puterilor de coloniale de a converti la crestinism populatia bastinasa si de a organiza o administratie mai eficienta.

Limbile Luba sunt tonale, iar aceasta caracteristica lingvistica serveste nu numai la a reda distinctiile intre cuvinte, ci si pentru a semnala tipuri de propozitii diferite.

Sursa imagine: www.metmuseum.org.

Daca aveti nevoie de noi, ne gasiti la 0761 431 2550723 678 986/andrinacraciun@gmail.com.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.