Harry Potter si traducerile

Se apropie sarbatoarea Pastelui, iar activitatea, in toate domeniile vietii, scade treptat, in asteptarea mini-vacantei, iar colaboratorii de la biroul de traduceri materiale lungi Craiova nu fac exceptie. In aceste conditii de relaxarea a muncii intense pe care o presteaza de obicei, traducatorii de materiale lungi din Craiova s-au aplecat putin si asupra unor preocupari de divertisment, iar o stire care le-a atras atentia a fost ca faimosul spectacol “Lumea lui Harry Potter” va poposi si in Romania. De aici si pana la a vedea ce patanii s-au petrecut la traducerea seriei de romane vrajitoresti nu a fost decat un pas.

O initiativa fara multa aplicabilitate practica a fost aceea la care s-au inhamat cativa membri ai lumii academice, care s-au angajat in dificila sarcina de a traduce “Harry Potter si piatra filosofala” in latina. Rezultatul a purtat titlul de “Harrius Potter et Philosophi Lapis” si a fost cel mai lung text in latina din Antichitate si pana acum.

Dupa unele informatii, ar exista in jur de 16 (!) versiuni de traduceri neautorizate in farsi, limba oficiala din Iran.

Indragitul personaj Hagrid, ingrijitorul animalelor fantastice, vorbeste cu multe particularitati ale dialectului englez West Country, ceea ce a prezentat o provocare pentru toti traducatorii. Cei japonezi au rezolvat aceasta problema cu dibacie si, in versiunea japoneza, i-au conferit un dialect din regiunea Tohoku.

La un moment dat, personajul Sirius Black cand o versiune parodica a unui colind, iar traducatorii din Israel l-au schimbat cu unul din cultura ebraica, pentru ca publicul autohton sa guste mai bine gluma.

Traducatorii italieni s-au concentrat pe prima parte a numelui personajului Dumbledore (“dumb” inseamna si “mut”), astfel ca acesta a devenit Profesor Silente.

Mai multe curiozitati despre traducerile seriei Harry Potter puteti gasi pe www.moviepilot.com.

Sursa imagine: www.buzzfeed.com.

Daca aveti nevoie de noi, ne gasiti la 0761 431 2550723 678 986/andrinacraciun@gmail.com.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s