Greaca si dialectele ei

Vacantele s-au sfarsit, iar destinatiile diverse sunt acum impartasite prin intermediul fotografiilor, prilej cu care colaboratorii de la biroul de traduceri contracte de munca Craiova au constatat ca multe sunt din aceeasi tara – Grecia. Varietatea locurilor este insa atat de mare, incat traducatorii de contracte de munca Craiova s-au intrebat daca si limba greaca vorbita in fiecare dintre ele este aceeasi.

Pana in deceniul al optulea al secolului trecut, exista o distinctia majora intre greaca demotica (Dimotiki) si Katharevousa, o forma care combina atat elemente din prima, cat si din greaca veche. Katharevousa era folosita in principal pentru discursurile si documentele oficiale si utiliza diacritice.

Un mod de a diferentia dialectele greacai este cel geografic. Astfel, avem dialectele nordice, care includ pe cel rumelian, epirot, thessalian, macedonian si trac; pe cele sudice, care includ dialectele din Megara, Atena, Aegina si Peninsula Mani, pe cele din Pelopones, Insulele Ciclade, Creta si Insulele Ionice, precum si pe cele din Insulele Dodecaneze si Cipru.

O varietate aparte este dialectul numit Tsakonian, pe care unii specialisti il considera chiar o limba separata, deoarece nu este mutual inteligibila pentru cei mai multi dintre vorbitorii de greaca. Se gaseste pe coasta de est a Peloponesului si se remarca prin faptul ca este singurul dialect care nu a derivat din cel attic, ci din limba vechilor dorieni, care populasera aceasta zona istorica inca din antichitate.

Alte doua forme deosebite ale greacai sunt greaca pontica si greaca cappadociana. Prima dintre acestea se vorbea in zona Pontului, adica pe coasta estica a Marii Negre, in prezent in Turcia, insa cei mai multi dintre vorbitori au disparut din regiune, ca urmare a razboiului greco-turc din 1919-1922 si a schimbului de populatii dintre cele doua tari. Cea de-a doua, care a fost de asemenea afectata de conflictul dintre cele doua tari, se vorbea in regiunea Cappadocia si fusese influentata de contactele masive cu limba turca.

Un dialect minor, denumit Griko (sau Grico) este vorbit in Calabria, in sudul Italiei, avand origini inca din Antichitate, cand grecii au colonizat aceasta regiune.

Sursa imagine: www.casadirene.gr.

Daca aveti nevoie de noi, ne gasiti la 0761 431 255andrinacraciun@gmail.com.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.