Franceza din Louisiana si povestea ei

Febra premiilor Oscar incepe sa scada, insa supriza de a vedea ca filmul “Green Book” a castigat ramane, au constatat colaboratorii de la biroul de traduceri diplome franceza Craiova. Printre detaliile care le-au atras atentia la filmul laureat cu statueta cea mare a fost si acela ca se petrece in statele din sudul SUA, asa ca de la asta la interesul traducatorilor de diplome franceza Craiova de a explora o limba aparte din Louisiana – franceza locala – nu a fost decat un pas.

Franceza din Louisiana se refera, de fapt, la o multitudine de dialecte si forme ale limbii franceze, vorbite in zona coloniala a acestei regiuni istorice. Desi statul Louisiana este principala zona de acoperire a acestei limbi, exista manunchiuri de vorbitori si in sud-estul statului Texas.

Din punct de vedere etnic, vorbitorii de franceza de tip Louisiana (potrivit unor estimari relativ recente, in numar de 150 000) apartin preponderent grupului Cajun (descendenti ai colonistilor acadieni originari din Canada), dar si altor grupuri etnice bastinase precum Chitimacha, Houma, Biloxi, Tunica sau Choctaw. Tocmai pentru acest fapt, acela ca vorbitorii depasesc sfera grupului Cajun, specialistii prefera termenul de “franceza din Louisiana”, in timp ce localnicii isi denumesc limba “franceza Cajun”.

De asemenea, specialistii atrag atentia asupra diferentelor dintre franceza din Louisiana si creola din Louisiana, o limba bazata de franceza standard si rezultata de evolutiile comunitatii coloniale din zona.

Franceza din Louisiana a integrat in vocabularul sau elemente lexicale din spaniola, limbi africane, limbi indigene sau engleza, iar rezultatul este o forma a francezei specifica acestei zone si prea putin inteligibila vorbitorilor de franceza din alte parti ale lumii.

Franceza din Louisiana a aparut incepand cu secolul al XVII-lea, odata cu aparitia colonistilor francezi si a cunoscut un declin dupa Razboiul Civil din America, in conditiile in care guvernul central a impus educatia in limba engleza. In prezent, franceza din Louisiana este considerata drept o limba in pericol de disparitie si se fac eforturi de a o revitaliza.

Desi din punct de vedere gramatical, franceza din Louisiana se apropie de franceza standard, exista si unele diferente, precum lipsa contragerii articol-prepozitie (“de les” in loc de “des” in franceza standard).

Sursa imagine: www.ttnews.com.

Daca aveti nevoie de noi, ne gasiti la 0761 431 255andrinacraciun@gmail.com.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.