Cateva idei pentru o comunicare decenta in mediul online

Comunicarea mediata de tehnologia, alias online, nu mai este doar o forma colaterala, ci, in unele aspecte, tinde sa devina preponderenta, au constatat colaboratorii de la firma de traduceri procuri Craiova. Ca si in alte domenii, si aici lucrurile pot degenera, ba chiar foarte usor, asa ca se impun unele reguli de buna cuviinta a comunicarii online, care formeaza asa zisa “Netiquette” si pe care traducatorii de procuri din Craiova le-au explorat sumar.

Se recomanda cu tarie evitarea a ce se numeste indeobste “flaming”, adica duelul scris, care apare de regula pe retelele sociale, si care este vizibil tuturor, precum o bataie pe coridorul scolii intre doi elevi. Daca un astfel de duel are loc in privat, iar unul dintre protagonisti este in mod constant un agresor, atunci putem vorbi de fenomenul foarte nociv de “cyberbullying”, care, in unele tari, se pedepseste prin lege.

Foarte nociva, si, ca urmare, de evitat, este, de asemenea, practica de “happy slapping”, adica a fi martor la un abuz verbal sau chiar fizic din plan real, la care nu intervii, ci doar il filmezi si il postezi online, pentru amuzamentul altora.

Cand raspunzi la un comentariu de pe un forum sau un blog, este util sa incluzi si un fragmentul din respectivul comentariu, pentru ca observatiile tale sa fie mai ilustrative pentru toti aceia care le citesc.

Si in acest caz, si in oricare altul care presupune redactarea unui mesaj online (fie ca este mail sau postare pe Facebook), nu strica sa recitesti textul inainte de a apasa butonul de “send”. Uneori, o greseala poate deturna sensul intregului mesaj si, daca acesta poate fi editat, nu acelasi lucru se poate spune despre impresia facuta asupra celui care a apucat sa il citeasca in acea forma.

Un mesaj care contine o gluma sau e scris intr-un stil mai umoristic poate fi receptat gresit, asa ca nu ar strica sa adaugi si un emoticon adecvat sau chiar sa mentionezi: “Este o gluma”.

De evitat este si utilizarea excesiva a majusculelor, in special pentru a reda propozitii intregi. Daca, uneori, pentru efecte stilistice, acestea sunt acceotabile, utilizarea lor intensa ii poate da cititorului impresia ca ii striga cineva in ureche.

Sursa imagine: www.pumpic.com.

Daca aveti nevoie de noi, ne gasiti la 0761 431 255andrinacraciun@gmail.com.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.