Limba iepurasilor

Stiind ca ati fost atrasi de titlu, colaboratorii de la firma de traduceri de acte in germana Craiova tin sa va informeze ca nu este vorba despre vreun nou sistem de comunicare descoperit a fi folosit de simpaticele creaturi. Dar asta nu inseamna ca povestea acestei limbi nu este la fel de fascinanta, iar traducatorii de acte in germana Craiova se angajeaza sa v-o spuna.

Limba Lapine a fost creata de scriitorul Richard Adams pentru romanul sau “Watership Down”, ale carui personaje sunt niste iepurasi care lupta sa-si faureasca o noua casa, dupa ce cea veche este distrusa.

Initial, Lapine apare doar sub forma unor nume de personaje sau obiecte uzuale, insa gratie succesului cartii, fapt care a generat continuari si ecranizari, limba a prins contur treptat.

Remarcabil este faptul ca, potrivit autorului, nu a existat vreun plan meticulos in construirea limbii, asa cum procedase, de exemplu, J. R. R. Tolkien pentru limbile din universurile sale magice. Richard Adams a declarat ca, de fiecare data cand avea nevoie de un cuvant in decursul naratiunii sale, il plasmuia pur si simplu, fie ca un onomatopeu, fie ca produs al subconstientului sau.

Fascinatia exercitata de Lapine a condus la multe analize ale acesteia. S-a calculat ponderea propozitiilor simple (64%) fata de a celor compuse (36%), precum si dimensiunea medie a unui enunt (6,3 cuvinte).

S-a identificat o regula universala pentru formarea pluralului – adaugarea terminatiei “-il”; de exemplu “hrududu” (automobil) devine, la plural, “hrududil”.

In ceea ce priveste numeralele, iepurasii nu numara decat pana la patru, orice valoare mai mare de atat fiind denumita generic prin “hrair” (multi/ multe).

Unele cuvinte din Lapine au sensuri atat de specializate, precum “silflay” (a manca iarba la suprafata), incat au ajuns sa fie folosite chiar si in limba engleza.

Inventivitatea lingvistica a autorului cartii “Watership Down” nu s-a oprit aici. Cand vorbesc cu alte animale, iepurasii utilizeaza o lingua franca numita Hedgrow.

Sursa imagine: www.entertainment.time.com.

Daca aveti nevoie de noi, ne gasiti la 0761 431 255andrinacraciun@gmail.com.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.