Limbile Nuristani si povestea lor

Mici momente de respiro inca mai sunt posibile in activitatea colaboratorilor de la biroul de traduceri acte fiscale Craiova, iar acestia le folosesc pentru a-si cultiva pasiunile. Una dintre acestea, binestiuta, este explorarea universului lingvistic al mapamondului, iar de data aceasta traducatorii de acte fiscale din Craiova s-au hotarat sa mearga mai in profunzime, in regiuni mai putin cunoscute si s-au aplecat asupra limbilor Nuristani.

Limbile Nuristani apartin marii familii de limbi indo-iraniene, alaturi de grupele de limbi indo-ariene si iraniene. Se estimeaza ca exista in jur de 130 000 de vorbitori, grupati in special in zona de est a Afganistanului, precum si in zona Khyber Pakhtunkhwa din districtul Chitral din Pakistan.

Deoarece zona respectiva era cunoscuta pana acum o suta de ani drept Kafiristan, pana la convertirea regiunii la religia musulmana (transformare survenita spre sfarsitul secolului al XIX-lea), limbile Nuristani erau cunoscute drept limbile Kafiri si se considera ca nu erau decat o sub-grupa a limbilor indo-ariene, cercetari ulterioare avansand ideea, general acceptata acum, ca sunt de fapt o grupa separata a familiei de limbi indo-iraniene.

Deoarece zona locuita de populatia Nuristani este una muntoasa si greu accesibila (sud-estul Muntilor Hindukus), pana in secolul al XIX-lea, limbile Nuristani nu au fost cercetate sistematic, asa ca nu se poate stabili daca numarul relativ mic din prezent este efectul unui declin sau caracterieaza o comunitate lingvistica izolata si stabila.

Multi vorbitori ai limbilor Nuristani sunt fluenti si in Dari sau Pashto (limbile oficiale din Afganistan) sau Chitrali din Pakistan.

Limbile Nuristani se impart in doua mari sub-grupe: nordice (Kamkata-vari, Vasi-vari) si sudice (Askunu, Waigali, Tregami, Zemiaki).

Diferente semnificative intre limbile Nuristani si celelalte limbi indo-iraniene se inregistreaza la nivel de pronuntie a unor sunete.

Sursa imagine: www.wikipedia.org.

Daca aveti nevoie de noi, ne gasiti la 0761 431 255andrinacraciun@gmail.com.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.