Tswana si povestea ei

A trecut faimoasa zi de Blue Monday, lucrurile reintra treptat pe fagasul normal, iar colaboratorii de la biroul de traduceri recomandari loc de munca Craiova incearca sa procedeze la fel. Unul dintre punctele de stabilitate este placerea de a explora universul lingvistic al mapamondului, asa ca traducatorii de recomandari loc de munca Craiova s-au oprit asupra limbii pe nume Tswana.

Tswana este o limba apartinand marii familii a limbilor Bantu si se vorbeste cu precadere in sudul Africii de catre numar de peste cinci milioane de persoane. Este inrudita cu limbile Sotho de Nord si de Sud, precum si cu limbile Kgalagadi (din Botswana) si Lozi (din Zambia).

Tswana este limba oficiala si de circulatie nationala in Botswana, fiind vorbita de aproape un milioane de persoane, precum si in nordul Africii de Sud, unde este vorbita la nivel informal de catre patru milioane de persoane.

Contribuie, de asemenea, masiv la Pretoria Tswana, limba oficiala din acel oras si din zona metropolitana inconjuratoare, impletind si influente Afrikaans, Sotho si alte limbi africane din regiune.

Primele contacte ale europenilor cu Tswana dateaza din secolul al XIX-lea, cand misionari crestini si-au desfasurat activitatea in randul tribului Batlhaping (unul dintre principalele grupuri vorbitoare de Tswana). Pentru o perioada de timp, limba a fost considerata ca un dialect al mult mai raspanditei limbi Xhosa.

In timp, diferentele fata de Xhosa si chiar fata de inruditele Sotho de Sud sau de Nord au devenit evidente cercetatorilor, iar Tswana a dobandit statutul de limba separata.

Intelectualul si lingvistul Solomon Plaatje a fost printre primii care a desfasurat o intensa activitatea publicistica in limba Tswana.

Din punct de vedere fonetic, Tswana prezinta doua tonuri, inalt si jos, dar care nu sunt marcate ortografic, ceea ce conduce uneori la confuzii lingvistice.

Sursa imagine: www.botswanatourism.co.bw.

Daca aveti nevoie de noi, ne gasiti la 0761 431 255andrinacraciun@gmail.com.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.