Cum e botezat un virus

Rareori s-a intamplat ca un singur cuvant sa fie pe buzele unui intre mapamond, asa cum se intampla acum cu coronavirusul, au remarcat colaboratorii de la biroul de traduceri acte Italia Craiova. Denumit Covid-19, acest virus a inspaimantat o lume intrega, asa ca traducatorii de acte Italia Craiova s-au gandit sa treaca in revista modul in care un astfel de minuscul, dar semnificativ reprezentant al vietii pe Pamant isi primeste numele.

Acesta sarcina ii revine institutiei denumite International Committee on Taxonomy of Viruses (Comitetul International pentru Taxonomia Virusurilor), care organizeaza clasificarea taxonomica si nomenclatura virusurilor. Membrii sai sunt experti recunoscuti in virusologie.

Activitatea acestora este guvernata de cateva principiii: stabilitatea; evitarea sau respingerea unor nume care pot cauza erori sau confuzie; evitarea crearii unor nume inutile.

Sistemul de clasificare a virusurilor, folosit de aceasta institutie este o versiune care o urmeaza, cu unele modificari, pe cea a clasificarii biologice standard: specie, subfamilie, gen sau ordin.

Exista cateva reguli in privinta ortografiei, cum ar fi redarea cu litere italice a numelor ordinelor, familiilor, subfamiliilor sau genurilor de virusuri, precum si utilizarea majusculei in privinta primei litere a numelui.

Exista, de asemenea, cateva reguli stricte in privinta nomenclaturii: pentru numele speciilor se pot folosi numere sau litere sau combinatii ale acestora doar ca descriptori ai virusului, nu ca nume de sine statatoare; numelui unui gen trebuie sa fie un singur cuvant care se termina in sufixul -virus; numele unei subfamilii trebuie sa fie un singur cuvant care se termina in sufixul – virinae.

Propunerile pentru nume noi, schimbari de nume sau redefinirea arborelui taxonomic sunt gestionate de comitetul executiv al institutiei, cu consultarea prealabila a oricaror subcomitete specializate.

Pentru mai mute detalii despre modul cum este botezat un virus puteti consulta site-ul International Committee on Taxonomy of Viruses.

Sursa imagine: www.ecdc.europa.eu.

Daca aveti nevoie de noi, ne gasiti la 0761 431 255andrinacraciun@gmail.com.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.