Dialectele limbii ruse

russian_dialects

Toata framantarea geopolitica internationala referitoare la Ucraina si intentiile Rusiei a patruns in biroul de traduceri certificate Craiova. In gluma (speram cu totii), unul dintre colaboratorii de la biroul de traduceri rusa Craiova a emis ipoteza ca aceasta limba va redeveni importanta si va trebuie invatata precum engleza, adica pretutindeni si de toata lumea. Pana sa vedem daca aceasta previziune se va implini sau nu, l-am rugat pe unul dintre traducatorii de rusa din Craiova sa ne prezinte dialectele limbii lui Tolstoi, Cehov si Dostoievski.

Dialectele limbii ruse se impart pe criterii cronologice, geografice si lingvistice. Din punct de vedere cronologic, exista doua mari categorii:

a) dialectele formarii primare a limbii, adica acelea care s-au dezvoltat intr-o perioada anterioara extinderii spre est din secolul al XVI-lea, proces intiat de Ivan al IV-lea;

b) dialectele formarii secundare a limbii, conturate in teritoriile in care colonistii rusi s-au asezat dupa secolul al XVI-lea.

Din punct de vedere teritorial, dialectele limbii ruse se impart in:

a) cele din Rusia nordica

– Pomor (Arkhangelsk and Murmansk)

– Ladoga-Tikhvin

– Onega, Lacha, Belozersk-Bezhetsk

– Vologda

– Kostroma-Yaroslavl

b) cele din Rusia centrala

– central-vestica: grupuri cu okanie (Gdov, Luga, Novgorod, Staraya Russa, Valday); grupuri cu acanie (Pskov, Velikiye Luki, Toropets, Rzhev, Torzhok)

– central estica: grupuri cu okanie (Tver, Klin, Sergiev Posad, Vladimir, Suzdal, Rostov, Ivanovo, Murom, Nizhny Novgorod); grupuri cu akanie (Moscow, Kasimov, Temnikov)

– enclava Chukhloma (cu akanie)

c) cele din Rusia sudica:

– sud-vestica (Bryansk, Smolensk, partile sudice ale Pskovului and Tverului)

– grup de tranzitie A (Mosalsk, Kozelsk, Zhizdra, Karachev, Sevsk, Rilsk)

– sudic-centrala (Belgorod, Kursk, Oriol)

– grup de tranzitie B (Serpukhov, Kolomna, Kaluga, Tula, Elets, Stary Oskol)

– sud-estica (Lipetsk, Tambov, Riazan, Voronej)

Ati observat, poate, noua cuvinte aparte care sunt folosite pentru a diferentia intre dialectele Rusiei: okanie si akanie. Acestea reprezinta forme de reducere si contopire a vocalelor in limba rusa, forme care difera de la regiune la regiune, asa cum apar si mai sus.

Sursa imagine: www.wikipedia.org.

Daca aveti nevoie de noi, ne gasiti la 0761 431 2550723 678 986/andrinacraciun@gmail.com.

 

 

 

 

One thought on “Dialectele limbii ruse

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.