Cum scriu mongolii

mongolian

Unul dintre colegii de la biroul de traduceri Craiova a venit la noi cu o bucata de text tiparita si ne-a cerut sa recunoastem limba si alfabetul in care este scris. Specialistii in traduceri rusa Craiova au recunoscut multe dintre literele alfabetului chirilic si, totusi, limba se lasa cu greu descifrata. Nevrand sa ii tina pe jar pe colegii de la biroul de traduceri autorizate Craiova, persoana in cauza le-a spus ca este limba mongola, cu alfabet chirilic.

Unul dintre expertii in traduceri poloneza Craiova a intrebat de ce a accentuat atat faptul ca este scrisa cu un alfabet anume, iar colegul cu pricina le-a precizat ca povestea sistemului de scriere al poporului mongol este lunga si sinuoasa.

Mongola este o limba altaica, ale carei variante sunt vorbite de aproximativ 5 milioane de oameni din Mongolia, China, Afganistan si Rusia. Principala arie de raspandire este, evident, republica mongola (cunoscuta si sub numele de Mongolia Exterioara), dar si in regiunea autonoma a Chinei numita Mongolia interioara.

Istoria mongolilor a fost crucial marcata de domnia lui Gingis-Han care a faurit unul dintre cele mai intinse imperii din istorie (colegul pasionat de istorie de la centrul de traduceri Craiova cu greu s-a abtinut sa nu ne dea o sumedenie de detalii despre acest subiect). In 1208, marele cuceritor i-a infrant pe naimani, un trib turcic din Asia Centrala si a capturat un scrib uigur pe nume Tatar Tonga care a adaptat vechiul alfabet uigur pentru a scrie mongola. Rezultatul a fost ceea ce numim acum scrierea mongola veche (Mongol Bichig).

Acest alfabet nu era insa ideal in a reda limba mongola si, cu atat mai putin pe cea chineza (expertii in traduceri limbi asiatice Craiova confirma ca limba chineza are complexitati greu de surmontat pentru multe alfabete); situatia s-a ingreunat dupa ce China a ajuns sa fie condusa de o dinastie mongola Yuan a hanului Kubilai, care i-a cerut unui calugar tibetan pe nume Phags’Pa sa creeze un nou alfabet; rezultatul a fost ceea ce astazi numim noul alfabet mongol (dupa caderea dinastiei Yuan in 1368, s-a renuntat la utilizarea sa pe scara larga).

Incercari de a obtine un sistem de scriere mongol, utilizabil in redarea textelor budiste din sanscrita si chineza au mai avut loc si in secolul al XVII-lea si s-au datorat unui carturar pe nume Bogdo Zanabazar.

In 1941, guvernul mongol a decis inlocuirea alfabetului traditional cu cel latin, schimbare care a durat cateva luni, pentru ca, in acelasi an, alfabetul chirilic sa fie adoptat ca sistem oficial de scriere in Mongolia. Motivele oficiale erau ca literele latine nu redau toate sunetele limbii mongole, dar colegii de la traduceri ceha Craiova banuiesc ca pozitia apropiata de Uniunea Sovietica a putut avea oarece influenta in aceasta privinta.

Incepand cu 1994, se depun eforturi pentru a reintroduce in uz vechiul alfabet mongol, dar, deocamdata, este folosit doar de artisti, designeri, caligrafi sau poeti. Un locuitor al Mongoliei Exterioare stie foarte putine despre acest alfabet, dar in Mongolia Interioara se foloseste inca vechiul alfabet mongol.

Sursa imagine: www.wikipedia.org

Daca aveti nevoie de noi, ne gasiti la 0761 431 2550723 678 986/andrinacraciun@gmail.com.

One thought on “Cum scriu mongolii

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.